Τοιχογραφίες στoυς χώρους του σχολείου

Στο μάθημα των εικαστικών..

1) Με τους μαθητές της έκτης συζητήσαμε…

Τι είναι το graffitti: η αποτύπωση του ονόματος-ψευδώνυμου με τη χρήση σπρέι σε τοίχο που επιλέγει ο καλλιτέχνης. Κάποιες φορές μπορεί να έχει και characters στα γράμματά του. Τι είναι η street art:είναι πιο ευρύς όρος που περιλαμβάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από τον παραδοσιακό αμερικάνικο γκραφιτι όπως τα stencil, posterart, stickers κ.α.

Το graffiti ή street art είναι πράξεις βανδαλισμού εκτός κι αν γίνονται σε συγκεκριμένους χώρους κατόπιν άδειας. Όταν το γκράφιτι είναι τέχνη τότε στους τοίχους δεν βλέπεις συνθήματα και καλικατζούρες, αλλά μια ωραία ζωγραφιά. Βλέπεις μία…. τοιχογραφία. Οι τοιχογραφίες είναι μια μορφή τέχνης που υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια.

Παρακολουθήσαμε, σύντομα, στο powerpoint τοιχογραφίες από το σπήλαιο Λασκώ , την Σαντορίνη και την Κνωσό, πολύ αργότερα του Chagall και περάσαμε στις σύγχρονες διακοσμήσεις πόλεων από την ομάδα Urban Act (πρώην Carpe Diem) και προγράμματα όπως το «Χρωμόπολις» και  «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια».  Παράλληλα αναφέραμε τις τεχνικές τοιχογραφίας: νωπογραφία, χρώμα με αυγό ή κόλλα, ελαιογραφία σε καμβά, πλαστικά ή ακρυλικά χρώματα.

Παρατηρήσαμε πως δύο σημαντικά πράγματα πρέπει να προσέξουμε για τη δημιουργία του σχεδίου της τοιχογραφίας μας, έτσι ώστε να αναδειχτεί:

  1. Ξεκάθαρες φόρμες και
  2. Έντονα καθαρά χρώματα

Και είδαμε παραδείγματα από έργα καλλιτεχνών όπως: Miro, Klee, Μόραλη, Εγγονόπουλο, Νίκι ντε σαν Φαλ, Ντιμπιφιε και Σουλάζ.

Ξεκινώντας την πρώτη μας τοιχογραφία…

  • Είδαμε εικόνες από τα έργα του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη και συζητήσαμε για τα χρώματα, τα σχήματα και σύμβολα που χρησιμοποιεί.
  • Χωριστήκαμε σε ομάδες.
  • Ανα 2 σχεδιάσαμε μέσα σε τετράγωνο πλαίσιο (φωτοτυπία)  σχήματα και σύμβολα και τα χρωματίσαμε χρησιμοποιώντας την ίδια παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιεί και ο Ακριθάκης.
  • Η κάθε ομάδα ένωσε τα τετράγωνα και έκανε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία σύνθεση.

2) Με τους μαθητές όλου του σχολείου “παίξαμε” με τις σκιές μας στον μεγάλο τοίχο της αυλής και στη συνέχεια σχεδιάσαμε τα περιγράμματα των συμμαθητών μας με ένα πινέλο ενώ έπαιρναν πόζες ακουμπώντας στον τοίχο. Χρωματίσαμε με μαύρο πλαστικό χρώμα για εξωτερικούς τοίχους και προσθέσαμε χρωματιστές πινελιές στο έργο μας σχεδιάζοντας πολύχρωμα μπαλόνια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.