Τσάρλι Τσάπλιν – Ποπ αρτ

Ο όρος Ποπ Αρτ αναφέρεται στο καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '50. Η Ποπ Αρτ γεννήθηκε κατά βάση από τη πρόθεση ορισμένων καλλιτεχνών να εκμεταλλευτούν την ασχετοσύνη πολλών οικονομικά ευκατάστατων ατόμων γύρω από την τέχνη, προβάλλοντας κατά κύριο λόγο σύμβολα του καταναλωτισμού, απλά αντικείμενα που άτομα περιορισμένης αντίληψης περί τέχνης τα είχαν ως στόχο ζωής. Μια από τις σημαντικότερες ίσως επιδράσεις της Ποπ Αρτ ήταν το γεγονός πως περιόρισε τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και υψηλής τέχνης.

O Άντι Γουόρχολ (Andy Warhol, 1928 — 1987) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης, ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας καισυλλέκτης, πρωτοπόρος του κινήματος της Ποπ Αρτ.

Από το έργο του στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ξεχωρίζουν οι κατά παραγγελία προσωπογραφίες που τύπωνε ως μεγεθύνσεις φωτογραφιών Polaroid, πολλές από τις οποίες αφορούσαν πολιτικές φυσιογνωμίες και διασημότητες του Χόλυγουντ.

This slideshow requires JavaScript.

Στο μάθημα των εικαστικών…

Με αφορμή μια φωτογραφία του Τσάρλι Τσάπλιν μιλήσαμε για τα πρόσωπα και τις διαφορετικές εκφράσεις τους στον κινηματογράφο. Στη συνέχεια, μεταμορφώσαμε μια φωτογραφία του Τσάρλι Τσάπλιν χρησιμοποιώντας κηρομπογιές. Επίσης, είδαμε τις προσωπογραφίες του Αντι Γουόρχολ και είπαμε λίγα πράγματα για το κίνημα της ποπ αρτ.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.