Ο Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανθίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ υ Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (1881 - 1973) ήταν Ισπανός ζωγράφος χαράκτης, γλύπτης, κεραμίστας, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. Είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.
Στο μάθημα των εικαστικών…
Σχεδόν όλοι ήδη γνωρίζαμε τον Πικάσο αλλά όχι και όλα του τα έργα. Είδαμε πορτρέτα που δεν είχαμε ξαναδεί, σε άλλους άρεσαν σε άλλους όχι. Εξηγήσαμε τι είναι το πορτρέτο:
Πορτρέτο = προσωπογραφία = κάθε καλλιτεχνική απεικόνιση προσώπου (με σχέδιο, φωτογραφία κ.λπ.)
Παρατηρήσαμε τον τρόπο που ζωγραφίζει ο Πικάσο και συζητήσαμε για την περίεργη σύνθεση των μορφών του.
Με αφορμή αυτά τα πορτρέτα μάθαμε πως να σχεδιάσουμε ένα πρόσωπο με απλές γραμμές και σχήματα. Στη συνέχεια, το χρωματίσαμε με λαδοπαστέλ, το κόψαμε σε μικρότερα κομμάτια και το ξανασυνθέσαμε με διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ:
«Η λέξη κολλάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη coller που σημαίνει “κολλάω”. Δηλαδή η εικόνα δημιουργείται από κομμάτια υφάσματος ή χαρτιού αλλά και από άλλα υλικά κολλημένα μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Πικάσο και ο Μπρακ ήταν αυτοί που πρώτοι παρουσίασαν την τεχνική αυτή, στις αρχές της δεκαετίας του 1900, θέλοντας να δώσουν ζωντάνια στα έργα τους, χρησιμοποιώντας κομμάτια από εφημερίδες αλλά και πολλά άχρηστα αντικείμενα». (Kολλάζ, Wikipedia.org)
Φτιάξαμε λοιπόν πορτρέτα σαν αυτά του Πικάσο!
Σας παρουσιάζουμε το πριν και το μετά:
Πηγές
Κολλάζ – Βικιπαίδεια
https://el.wikipedia.org/wiki/Κολλάζ
Collage – Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Collage
Pablo Picasso – Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso
Πικάσο – Βικιπαίδεια
https://el.wikipedia.org/wiki/Πάμπλο_Πικάσο
Picasso – Wikiart.org
https://www.wikiart.org/en/pablo-picasso
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ Γ. Δ. (2004) Λεξικό για το σχολείο και το γραφείο . Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε.