“Το κάστρο και ο ήλιος”, ομαδικό

Ο Πάουλ Κλέε (1879 - 1940) ήταν Ελβετο-Γερμανός ζωγράφος. Ο Κλέε άρχισε να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική από νεαρή ηλικία και να δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και στα δύο. Υπήρξε μοναδικός ως προς τη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας χρώματα έντονα και γραμμικά και «απεριποίητα» σχήματα που ήταν όμως τόσο συνεπή και ισορροπημένα.
Ο Κλέε ζωγράφιζε τα έργα του με κέφι και χαρά - απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα. "Ένας πίνακας" έλεγε "είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε για περίπατο" ("A line is a dot that went for a walk"). Στη συνέχεια περνούσε σε χρώματα και σκιές, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα μέχρι να νιώσει ότι η δουλειά του βρισκόταν σε ισορροπία.

Το Κάστρο και ο Ήλιος είναι ένα καινοτόμο έργο ζωγραφικής. Οι εικόνες σε αυτό το έργο του, δημιουργούνται από διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα και διάφορες αποχρώσεις χρωμάτων . Ο μοναχικός ήλιος λάμπει στον έξυπνα σχεδιασμένο ουρανό, τον οποίο o καλλιτέχνης δημιουργεί χρησιμοποιώντας δυνατές γραμμές και ισχυρή δομή. Επιπλέον , τα ποικίλα ορθογώνια μεγέθη προσθέτουν βάθος στην αφηρημένη εικόνα.

 

Στο μάθημα των εικαστικών…

Με αφορμή το βίντεο Χρωματοϊστορίες-Klee μιλήσαμε για τον σπουδαίο ζωγράφο Πάουλ Κλέε, είδαμε κάποια απο τα έργα του και σταθήκαμε περισσότερο στο πίνακα ¨Το κάστρο και ο ήλιος¨. Συζητήσαμε για τα χρώματα και τα σχήματα που χρησιμοποιεί  σε αυτόν τον πίνακα ο Κλέε για να συνθέσει εικόνες.

Στην Α’ τάξη ζωγραφίσαμε ατομικά με κηρομπογιές και μαρκαδόρους τη δική μας εκδοχή του κάστρου.

Στην Στ’ τάξη ζωγραφίσαμε ομαδικά χρησιμοποιώντας λαδοπαστέλ για το κάστρο και τέμπερες για τον ουρανό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.