Πάουλ Κλέε- Η Γάτα και το Πουλί

Ο Πάουλ Κλέε (1879 - 1940) ήταν Ελβετο-Γερμανός ζωγράφος. Ο Κλέε άρχισε να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική από νεαρή ηλικία και να δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και στα δύο. Υπήρξε μοναδικός ως προς τη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας χρώματα έντονα και γραμμικά και «απεριποίητα» σχήματα που ήταν όμως τόσο συνεπή και ισορροπημένα.
Ο Κλέε ζωγράφιζε τα έργα του με κέφι και χαρά - απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα. "Ένας πίνακας" έλεγε "είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε για περίπατο" ("A line is a dot that went for a walk"). Στη συνέχεια περνούσε σε χρώματα και σκιές, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα μέχρι να νιώσει ότι η δουλειά του βρισκόταν σε ισορροπία.
Η Γάτα και το Πουλί
Το πουλί σε αυτή την εικόνα φαίνεται να πετάει όχι μπροστά από το μέτωπο της γάτας αλλά μέσα από αυτό - το πουλί είναι κυριολεκτικά στο μυαλό της γάτας. Για να το τονίσει αυτό ο Κλέε ζωγραφίζει μόνο το κεφάλι της γάτας και έτσι επικεντρώνεται στη σκέψη, τη φαντασία, την όρεξη, την «πείνα» του εγκεφάλου. Ένας από τους στόχους του ως καλλιτέχνης, όπως είχε πει, ήταν να "κάνει αόρατα οράματα, ορατά".
Η γάτα είναι προσεκτική, τρομακτική, αλλά είναι και ήρεμη. Η παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποιεί ο Κλέε είναι επίσης ήρεμη, με ροζ και ζώνες από γαλαζωπό πράσινο. Τα απαλά χρώματα και ο υπαινιγμός οτι πρόκειται για σχέδιο ενός παιδιού ελαφρύνει την αίσθηση του τρομακτικού. Πιστεύοντας ότι τα παιδιά βρίσκονται κοντά στις πηγές της δημιουργικότητας, η Κλέε γοητευόταν από την τέχνη τους και την προσεγγίζει εδώ μέσα από απλές γραμμές και μορφές: οβάλ για τα μάτια και τις κόρες των ματιών της γάτας, τρίγωνα για τα αυτιά και τη μύτη. Η άκρη της μύτης είναι μια κόκκινη καρδιά, ένα σημάδι της επιθυμίας της γάτας.

Στο μάθημα των εικαστικών…

Με αφορμή το έργο του Κλέε «Η γάτα και το πουλί» γνωρίσαμε τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη και τα έργα του. Ακόμη, συζητήσαμε για τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα. Μιλήσαμε για τα συναισθήματα που προκαλεί ο πίνακας και για το τι κρύβεται στο μυαλό της γάτας. Με απλές γραμμές σχεδιάσαμε την γάτα του Κλέε (drawing steps for cat and bird) και την χρωματίσαμε με λαδοπαστέλ. Τέλος, παρακολουθήσαμε το βίντεο «Χρωματοϊστορίες-Klee» και γνωρίσαμε έννοιες όπως η υφή και ο ρυθμός. Μάθαμε επίσης πως ο Κλέε συχνά μεταχειρίζεται τα χρώματα σαν τους ήχους της μουσικής!

 

 

Πηγές

Πάουλ Κλέε – Βικιπαίδεια

MoMA – Cat and bird, 1928

sps art room