Πουαντιγισμός με λαδοπαστέλ

Η λέξη πουαντιγισμός (στα γαλλικά pointillisme) προέρχεται από τη γαλλική «point» που σημαίνει τελεία. Ο πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα. Εισηγητής του υπήρξε ο Γάλλος μετα-ιμπρεσσιονιστήςζωγράφος, Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-91).

Τεχνοτροπία: Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι να συγχωνεύονται οι λεπτομέρειες των χρωμάτων ως σύνολο με τη βοήθεια του εγκεφάλου και όχι της όρασης, όταν κοιτά κανείς τον πίνακα από απόσταση. Βασίζεται στην τεχνοτροπία κατά την οποία απορρίπτεται η χρήση γραμμών και γεννάται ένα αποτέλεσμα από κουκίδες βασικών χρωμάτων (π.χ. κόκκινο και άσπρο).

This slideshow requires JavaScript.

Στο μάθημα των καλλιτεχνικών…

Είδαμε έργα του Ζώρζ Σερά και μιλήσαμε για την τεχνοτροπία του πουαντιγισμού. Κοιτάζοντας μια εικόνα από το διαδίκτυο, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε δυο κεράσια χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνοτροπία.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Πουαντιγισμός

https://el.wikipedia.org/wiki/Μεταϊμπρεσιονισμός

https://el.wikipedia.org/wiki/Ζωρζ_Σερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.