Παγκάκια για το σχολείο μας!

Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων…

Ζωγραφίζουμε παγκάκια για τους χώρους του σχολείου μας! Οι μαθητές του τομέα της Μηχανολογίας κατασκεύασαν παγκάκια, αξιοποιώντας παλιά θρανία και καρέκλες. Αφού τα έτριψαν και τα πέρασαν με αστάρι, τα παρέδωσαν στο εργαστήριo Καλλιτεχνικών για εικαστική παρέμβαση! Χρησιμοποιήσαμε πλαστικά χρώματα: τα βασικά (κόκκινο, κίτρινο, μπλε), άσπρο και μαύρο. Τα αναμείξαμε για τη δημιουργία των συμπληρωματικών χρωμάτων με διαφορετικές αναλογίες κάθε φορά ή/και με την προσθήκη μαύρου και άσπρου έτσι ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές πώς δημιουργούνται οι αποχρώσεις και οι τόνοι στη ζωγραφική.

Απόχρωση είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του κάθε χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα. Υπάρχουν περισσότερες από 100 αποχρώσεις χρωμάτων. Το κόκκινο π.χ. δεν είναι ένα κόκκινο. Υπάρχει κόκκινο με απόχρωση πορτοκαλί, κόκκινο με απόχρωση μωβ κλπ.Στην περίπτωση αυτή το χρώμα δεν έχει την προσθήκη μαύρου, άσπρου ή γκρι χρώματος.

Τόνος ενός χρώματος είναι η ιδιότητα που εκφράζει τη σχέση του με το φως. Μας δείχνει δηλαδή πόσο φωτίζεται ή όχι ένα χρώμα, πόσο δηλαδή αυτό είναι φωτεινό ή σκοτεινό, ανοικτό ή σκούρο. Θα εννοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει τόνος ενός χρώματος αν φωτίσουμε π.χ. ένα κόκκινο πανί με πολύ φως, με λιγότερο φως, με φως που βρίσκεται κοντά στο πανί, μακριά, δίπλα, πίσω από το πανί κ.λπ. Το κόκκινο χρώμα στο πανί δεν θα παραμείνει ίδιο αλλά θ’ αλλάξει, ως προς τον τόνο του.

Πηγή

http://graficnotes.blogspot.com/2012/11/blog-post_6830.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.