Οι πολλές όψεις της Μόνα Λίζα!

‘Μόνα Λίζα’ , Λεονάρντο ντα Βίντσι (1503-1519), ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, 77 εκ. × 53 εκ. Προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζιοκόντο η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική. Θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής. 


Η Μόνα Λίζα του Ντυσάν... Ο Ντανταϊσμός ή Νταντά (Dada 1916-1920) ήταν ένα καλλιτεχνικό κίνημα αισθητικής αναρχίας που αναπτύχθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις εικαστικές τέχνες καθώς και στη λογοτεχνία (κυρίως στην ποίηση), το θέατρο και την γραφιστική. Μεταξύ άλλων, το κίνημα ήταν και μια διαμαρτυρία ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου. Οι Ντανταϊστές είχαν ως στόχο να φέρουν τα πάνω κάτω, να κάνουν τον κόσμο να φαίνεται παράλογος. Ο Ντανταϊσμός χαρακτηρίζεται επίσης από απόρριψη των κυρίαρχων ιδανικών της τέχνης. Επηρέασε μεταγενέστερα κινήματα, κυρίως τον σουρεαλισμό, που ουσιαστικά ήταν η μετεξέλιξή του.

Στο μάθημα των εικαστικών…

Μιλήσαμε για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι και τον διασημότερο πίνακά του τη «Μόνα Λίζα». Παρατηρήσαμε πώς ο ζωγράφος «γεμίζει» τον πίνακα του και δεν αφήνει τον καμβά του κενό και σχολιάσαμε την αινιγματική έκφραση του προσώπου της εικονιζόμενης. Στη συνέχεια είδαμε τη Μόνα Λίζα του Ντυσάν και είπαμε λίγα λόγια για το κίνημα του Ντανταϊσμού. Όπως ο Ντυσάν έτσι και εμείς, με φαντασία και χιούμορ μεταμορφώσαμε τη Μόνα Λίζα (Mona-Lisa-πρόσωπο και παλάμες). Σχεδιάσαμε τους ώμους και τα χέρια παρατηρώντας το σώμα του διπλανού μας και φυσικά «γεμίσαμε» το φόντο του έργου μας… Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα πολλά πρόσωπα της Μόνα Λίζα!

 

Πηγές

Μόνα Λίζα – Βικιπαίδεια

Ντανταϊσμός – Βικιπαίδεια

L.H.O.O.Q. – Wikipedia

LHOOQ, Marcel Duchamp (1919) – The Guardian

Mona Lisa – artprojectsforkids.org