Ο Μάουριτς Κορνέλις Έσερ (Maurits Cornelis Escher, 1898 –1972) ήταν Ολλανδός εικαστικός καλλιτέχνης. Εκτός από το σχέδιο και τη γραφιστική ο Έσερ, δούλεψε επίσης με τις τεχνικές της ξυλογραφίας, της λιθογραφίας και της χαλκογραφίας (χαρακτική*). Κύριο στοιχείο της τέχνης του Έσερ είναι η απεικόνιση αδύνατων γραφικών παραστάσεων (ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων κτλ.), οι οποίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του απείρου, δηλαδή της ατελείωτης δημιουργίας σχεδίων ή οι «αδύνατες» παραδοξολογικές κατασκευές (κτίρια).
* “Χαρακτική είναι η τέχνη που βασίζεται στην χάραξη ενός σχεδίου επάνω σε επιφάνειες μεταλλικές, πέτρινες ή ξύλινες και την αναπαραγωγή του σχεδίου αυτού σε πολλά αντίτυπα” (σελ. 162, ΛΥΔΑΚΗΣ, Σ. (2009) Ορολογία Εικαστικών Τεχνών. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα.
Οι πίνακές του Έσερ διακρίνονται για την επιμονή τους στη συμμετρία. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά του να γεμίσει ο πίνακας με σχήματα και με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αφήνουν κενά. Η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται ψηφίδωση (tessellation), ήταν ήδη γνωστή στους Μαυριτανούς, από την τέχνη των οποίων ο Escher πήρε την έμπνευση, ύστερα από επίσκεψή του στην Alhambra, στην νότια Ισπανία.
Η ιδιαιτερότητα των σχεδίων του οφείλεται στην επιρροή που δέχτηκε ο Έσερ από τα μαθηματικά -με τα οποία παραδόξως δεν τα πήγε ποτέ καλά στο σχολείο- και ιδιαίτερα από αρχές της προβολικής γεωμετρίας, όπως και από τα πορίσματα και τις προτάσεις της μη Ευκλείδειας γεωμετρίας.
Περισσότερα έργα του Escher εδώ
Πηγές