Έσερ

Ο Μάουριτς Κορνέλις Έσερ (Maurits Cornelis Escher, 1898 –1972) ήταν Ολλανδός εικαστικός καλλιτέχνης. Εκτός από το σχέδιο και τη γραφιστική ο Έσερ, δούλεψε επίσης με τις τεχνικές της ξυλογραφίας, της λιθογραφίας και της χαλκογραφίας (χαρακτική*). Κύριο στοιχείο της τέχνης του Έσερ είναι η απεικόνιση αδύνατων γραφικών παραστάσεων (ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων κτλ.), οι οποίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του απείρου, δηλαδή της ατελείωτης δημιουργίας σχεδίων ή οι «αδύνατες» παραδοξολογικές κατασκευές (κτίρια).

* “Χαρακτική είναι η τέχνη που βασίζεται στην χάραξη ενός σχεδίου επάνω σε επιφάνειες μεταλλικές, πέτρινες ή ξύλινες και την αναπαραγωγή του σχεδίου αυτού σε πολλά αντίτυπα” (σελ. 162, ΛΥΔΑΚΗΣ, Σ. (2009) Ορολογία Εικαστικών Τεχνών. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα.

Οι πίνακές του Έσερ διακρίνονται για την επιμονή τους στη συμμετρία. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά του να γεμίσει ο πίνακας με σχήματα και με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αφήνουν κενά. Η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται ψηφίδωση (tessellation), ήταν ήδη γνωστή στους Μαυριτανούς, από την τέχνη των οποίων ο Escher πήρε την έμπνευση, ύστερα από επίσκεψή του στην Alhambra, στην νότια Ισπανία.

Η ιδιαιτερότητα των σχεδίων του οφείλεται στην επιρροή που δέχτηκε ο Έσερ από τα μαθηματικά -με τα οποία παραδόξως δεν τα πήγε ποτέ καλά στο σχολείο- και ιδιαίτερα από αρχές της προβολικής γεωμετρίας, όπως και από τα πορίσματα και τις προτάσεις της μη Ευκλείδειας γεωμετρίας.

This slideshow requires JavaScript.

Περισσότερα έργα του Escher εδώ

Πηγές

Mcescher.com

Έσερ – Βικιπαίδεια

Escher – Wikipedia

Escher- wikiart.org

«Ο Escher και η μη Ευκλείδεια γεωμετρία»