Βασίλι Καντίνσκι

O Βασίλι Καντίνσκι (ή Καντίνσκυ) (1866 -1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ένας από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική.

Η ζωγραφική του είναι απαλλαγμένη από κάθε πρόθεση να μιμηθεί ή έστω να ανακαλέσει τη φύση, έχει μια ελευθερία που λίγοι ζωγράφοι εξέφρασαν πριν από αυτόν. Προτρέπει τον θεατή να παραμερίσει κάθε άλλη σκέψη και να αφεθεί εντελώς σε αυτές τις συνθέσεις σχημάτων, σε αυτούς τους συνδυασμούς χρωμάτων, η αρμονία των οποίων είναι αποτέλεσμα μακράς και σχολαστικής δουλειάς.

Τέχνη & μουσική

Ο Καντίνσκι παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και σχεδίου όταν ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του,

Άντλησε έμπνευση από τη μουσική στα έργα του. Υποστήριξε ότι, όταν έβλεπε το χρώμα, άκουγε μουσική. Έκανε σύνδεση συγκεκριμένων χρωμάτων με ιδιαίτερα μουσικά όργανα π.χ. το κίτρινο…με την τρομπέτα. Το κόκκινο με το τύμπανο και το μπλε με το τσέλο ή το κοντραμπάσο.

«Το χρώμα είναι το πληκτρολόγιο, τα μάτια οι αρμονίες, η ψυχή το πιάνο με πολλές χορδές. Ο καλλιτέχνης είναι το χέρι που παίζει, πατώντας το ένα ή το άλλο πλήκτρο, για να προκαλέσει δονήσεις στην ψυχή»

Β. Καντίνσκι

This slideshow requires JavaScript.

Περισσότερα έργα του Βασίλι Καντίνσκι εδώ

 

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B9_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%BA%CE%B9

https://en.wikipedia.org/wiki/Wassily_Kandinsky

https://www.wikiart.org/en/wassily-kandinsky

https://www.theguardian.com/artanddesign/2006/jun/24/art.art

https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1055&context=sheldonpubs

https://goulandris.gr/el/artwork/kandinsky-wassily-both-striped