Γιαγιόι Κουσάμα

Στις εννέα δεκαετίες της ζωής της, η Γιαγιόι Κουσάμα (Yayoi Kusama), η πιο αναγνωρίσιμη «γιαγιά» των εικαστικών τεχνών, είναι μια από τις πιο ακριβές εν ζωή καλλιτέχνιδες.

Γεννήθηκε στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας το 1929. Ήθελε πάντοτε να γίνει καλλιτέχνης. Καθώς μεγάλωνε στην Ιαπωνία, φανταζόταν τον κόσμο γύρω της σαν ατελείωτες σειρές από βούλες, τις οποίες αποτύπωνε σε σχέδια και ζωγραφιές. Σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών, πήγε στη Νέα Υόρκη και έγινε ευρέως γνωστή για τους πίνακες, τα γλυπτά και τις περφόρμανς της.

Η Κουσάμα, 91 χρονών πλέον σήμερα, εξακολουθεί να πηγαίνει κάθε μέρα στο εργαστήριό της και να καταπιάνεται με την τέχνη! Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τις εκθέσεις της, ενώ στο διαδίκτυο αναρτούν φωτογραφίες των έργων της.

Τα έργα της Κουσάμα είναι επηρεασμένα από τα όνειρα και τα οράματα που έβλεπε όταν ήταν παιδί. Σε εκείνες τις εικόνες της παιδικής της ηλικίας, ολόκληρος ο κόσμος πλημμύριζε με απεριόριστες βούλες, δίνοντάς της την έμπνευση να πλημμυρίσει αργότερα τα έργα της. Γιγάντιες κολοκύθες, δωμάτια πλημμυρισμένα με πολύχρωμες κουκκίδες και τα πασίγνωστα πλέον Infinity Rooms με τους καθρέφτες, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της έργα, που θα συναντήσεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Η συλλογή με τις δημιουργίες της βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa).

This slideshow requires JavaScript.

Η Κουσάμα ντύνεται με ρούχα που η ίδια σχεδιάζει και είναι και αυτά διακοσμημένα με βούλες!

This slideshow requires JavaScript.

Το 2012 η Γιαγιόι Κουσάμα τοποθέτησε λευκά έπιπλα και αντικείμενα, σε ένα κατάλευκο δωμάτιο. Οι επισκέπτες της έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Tate Modern του Λονδίνου, έπαιρναν πολύχρωμα αυτοκόλλητα διαφόρων μεγεθών και τα τοποθεοτύσαν οπουδήποτε μέσα στο κατάλευκο δωμάτιο.

Ο κόσμος της Γιαγιόι Κουσάμα καλύπτεται από κουκκίδες και επαναλαμβανόμενα σχήματα, σαν ένας απέραντος ουρανός γεμάτος αστέρια. Αυτόν τον κόσμο απεικονίζει στα έργα της προσκαλώντας τους ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες της, μέσα σε δωμάτια με καθρέφτες και χιλιάδες κουκκίδες με τις οποίες καλύπτει τα πάντα.

Πηγές

https://www.elculture.gr/blog/article/giagioi-kousama-i-pio-diasimi-giagia/

https://www.protagon.gr/epikairotita/poia-einai-i-foveri-giagia-kai-pws-eftase-ws-edw-44341696959

https://publicdelivery.org/yayoi-kusama-outdoor-sculptures/

https://en.wikipedia.org/wiki/Yayoi_Kusama

https://www.wikiart.org/en/yayoi-kusama

ΣΟΥΖΟΥΚΙ Σ. (2017),Γιαγιόι Κουσάμα: Από εδώ μέχρι το άπειρο. Νέα Υόρκη.: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ για την ελληνική γλώσσα.

https://www.tate.org.uk/art/artists/yayoi-kusama-8094/yayoi-kusamas-obliteration-room

https://www.phillips.com/article/38253410/behind-yayoi-kusamas-signature-pumpkins

https://www.thejakartapost.com/life/2018/09/06/yayoi-kusama-her-world-of-polka-dots.html

https://gagosian.com/exhibitions/2009/yayoi-kusama-flowers-that-bloom-at-midnight/

Yayoi Kusama – LOVE IS CALLING