Κλωντ Μονέ

Ο Κλωντ Μονέ (Claude Oscar Monet, 1840 – 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού.

Το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού διαμορφώθηκε μεταξύ 1860 και 1870 στη γαλλική ζωγραφική και κυριάρχησε για ένα διάστημα στον διεθνή καλλιτεχνικό ορίζοντα. Αφορμή της ονομασίας έδωσε ένας πίνακας του Μονέ με τίτλο Impression, soleil levant, 1872 (Εντύπωση, ανατολή ηλίου). Ο τίτλος του πίνακα ενέπνευσε τον κριτικό τέχνης Λουί Λερουά (Louis Leroy) στη χρήση του όρου Ιμπρεσιονισμός για να χαρακτηρίσει μια ομάδα καλλιτεχνών στο Παρίσι.

Οι ιμπρεσιονιστές, εγκαταλείπουν το εργαστήρι τους και ξανοίγονται στη φύση, όπου ζωγραφίζουν. Βασικό χαρακτηριστικό της τέχνης τους είναι η απεικόνιση φευγαλέων εντυπώσεων που δημιουργούνται στο ανθρώπινο μάτι από το παιχνίδισμα του φωτός πάνω στο αντικείμενο σε μια ορισμένη χρονική στιγμή. Οι χρωματικές διαφοροποιήσεις προκαλούνται από την αλλαγή της θέσης του ήλιου και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ουσιαστικά, ο Ιμπρεσιονισμός δεν ενδιαφέρεται για την απεικόνιση των αντικειμένων αυτών καθαυτών, αλλά για τη χρωματική εντύπωση που προκαλούν σε σχέση με το φως που επικρατεί.

Στις δεκαετίες του 1880 και του 1890, ο Μονέ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σειρές πινάκων, όλων βασισμένων σε ένα κοινό θέμα, το οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία. Σκοπός του ήταν να αποδώσει την αλλαγή του φωτός και των εποχών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες του, που απεικονίζουν τον προσωπικό του κήπο, στην οικία του στο Ζιβερνύ. Το διάστημα 1883-1908, ταξίδεψε στη Μεσόγειο, γεγονός που τον ενέπνευσε για την δημιουργία μιας σειράς τοπίων.

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στο Ζιβερνύ, ως πλούσιος και αναγνωρισμένος ζωγράφος.

Περισσότερα έργα του Μονέ μπορείς να δεις εδώ

Δες εδώ τον κήπο του Μονέ στο Ζιβερνύ (Giverny) ο οποίος υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς από τους πίνακές του.

Για μια εικονική περιήγηση στο υπέροχο σπίτι του Μονέ, πάτησε εδώ

Πηγές

ΛΥΔΑΚΗΣ, Σ. (2009) Ορολογία εικαστικών τεχνών. Αθήνα: Εκδοτικός οίκος Μέλισσα

https://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Monet

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CF%89%CE%BD%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AD

https://www.wikiart.org/en/claude-monet

https://www.lifo.gr/articles/arts_articles/282618/eikoniki-periigisi-sto-spiti-toy-mone-oi-kipoi-ta-noyfara-kai-i-yperoxi-koyzina-toy-zografoy

https://en.wikipedia.org/wiki/Water_Lilies_(Monet_series)

https://fondation-monet.com/en/