Πάουλ Κλέε

Ο Πάουλ Κλέε (1879 – 1940) ήταν Ελβετο-Γερμανός ζωγράφος. Ο Κλέε άρχισε να ζωγραφίζει και να παίζει μουσική από νεαρή ηλικία και να δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και στα δύο. Δεν έπαψε ποτέ να ενσωματώνει τα διδάγματα που είχε πάρει από τη μουσική στη ζωγραφική του. Υπήρξε μοναδικός ως προς τη ζωγραφική του, χρησιμοποιώντας χρώματα έντονα και γραμμικά και «απεριποίητα» σχήματα που ήταν όμως τόσο συνεπή και ισορροπημένα.

Ο Κλέε ζωγράφιζε τα έργα του με κέφι και χαρά – απλώς άρχιζε να σχεδιάζει και οι γραμμές γίνονταν σχήματα. “Ένας πίνακας” έλεγε “είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε για περίπατο” (“A line is a dot that went for a walk”). Στη συνέχεια περνούσε σε χρώματα και σκιές, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα μέχρι να νιώσει ότι η δουλειά του βρισκόταν σε ισορροπία.

Μολονότι δεν εντάχθηκε επισήμως σε καμία σχολή ή κίνημα, το έργο του είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της μοντέρνας τέχνης. Άφησε συνολικά περισσότερα από 9.000 έργα, μεταξύ αυτών υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φιλοξενείται σήμερα στο Κέντρο Πάουλ Κλέε της Βέρνης.

 

This slideshow requires JavaScript.

Περισσότερα έργα του Πάουλ Κλέε εδώ

 

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Klee

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB_%CE%9A%CE%BB%CE%AD%CE%B5

https://www.wikiart.org/en/paul-klee

https://goulandris.gr/el/artwork/klee-paul-dynamics-of-a-head