Ρόι Λίχτενσταϊν

Ο Ρόι Λίχτενσταϊν (Roy Fox Lichtenstein 1923 – 1997) ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης της Ποπ Αρτ*. Είναι γνωστός για το στυλ ζωγραφικής του, που μοιάζει πολύ με σχεδιασμό κόμικς. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης.

*Ποπ Αρτ (Pop art, λαϊκή τέχνη) σημαίνει δημοφιλές, του λάου δηλαδή λαϊκό. Η Ποπ αρτ είναι καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Oι Ποπ καλλιτέχνες ύμνησαν κοινά, συνηθισμένα αντικείμενα και ανθρώπους της καθημερινής ζωής και με τον τρόπο αυτό επιδίωκαν να ανυψώσουν τη λαϊκή κουλτούρα στο επίπεδο των καλών τεχνών. Με τη δημιουργία πινάκων ή γλυπτών εμπνευσμένων από αντικείμενα της μαζικής κουλτούρας και αστέρες των μέσων, το κίνημα της Ποπ Αρτ είχε ως στόχο να “θολώσει” τα όρια μεταξύ “υψηλής” τέχνης και “υποκουλτούρας”. Η αντίληψη ότι δεν υπάρχει ιεράρχηση του πολιτισμού και ότι η τέχνη μπορεί να δανειστεί από οποιαδήποτε πηγή, υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Ποπ Αρτ.

This image has an empty alt attribute; its file name is 220px-benday_dots.svg_-2.png

Ο Λίχτενσταϊν άντλησε έμπνευση από τα Ben Day dots και υπήρξαν το σήμα κατατεθέν μεγάλου μέρους της εργασίας του. Πρόκειται για μια τεχνική έγχρωμης εκτύπωσης που ανακάλυψε ο Αμερικανός εικονογράφος Benjamin Day Jr. το 1879, κατά την οποία τα στοιχεία της σύνθεσης αποτελούνται κυρίως από μικρές τελείες, αλλά και γραμμές διαφόρων ειδών και υφές, ανάλογα με την επιδιωκόμενη οπτική εντύπωση. Χρησιμοποιούνται μικρές ή μεγάλες χρωματιστές τελείες σε κοντινή ή μακρινή απόσταση μεταξύ τους ή ακουμπούν μεταξύ τους. Π.χ.  Για τη δημιουργία του ροζ χρησιμοποιούνται τελείες magenta (κοκκινο-μοβ) σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

This image has an empty alt attribute; its file name is roy-l-sleeping-girl-dots-detail_100dpi_brighter.jpg

Αρχικά, ο Λίχτενσταϊν ζωγράφιζε τις τελείες με το χέρι, αργότερα όμως χρησιμοποίησε και stencils, τρυπητά μεταλλικά κομμάτια ή οδοντόβουρτσες. Για τον καλλιτέχνη, οι τελείες Ben Day ήταν διακοσμητικές και πληροφοριακές, αφού παρέπεμπαν στην τεχνική της εκτύπωσης και στο τυπωμένο αρχικό υλικό που του έδινε έμπνευση. Αποτελούσαν επίσης ένα ειρωνικό σχόλιο σχετικά με το ‘αληθινό’ και το ‘τεχνητό’.

Τα αγαπημένα του χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε και λιγότερο το πράσινο, ήταν και τα χρώματα που ήταν συνήθη στα κόμικς.

Για να δείτε περισσότερα έργα του Λίχτενσταϊν πατήστε

εδώ

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%B9_%CE%9B%CE%AF%CF%87%CF%84%CE%B5%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BD

https://www.wikiart.org/en/roy-lichtenstein

https://en.wikipedia.org/wiki/Ben_Day_process

https://www.culturenow.gr/roi-lixtenstain-enas-apo-toys-koryfaioys-tis-pop-art

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BD%CF%83%CE%B9%CE%BB