Σαλβαδόρ Νταλί

Ο Σαλβαδόρ Νταλί (1904 -1989) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού, στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης. O Νταλί χρησιμοποίησε το στοιχείο της πρόκλησης και του σκανδάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, τόσο δημόσια όσο και μέσα από τα έργα του.

Ο υπερρεαλισμός ή σουρρεαλισμός, από τις γαλλικές λέξεις sur (επάνω, επί) και réalisme (ρεαλισμός, πραγματικότητα) στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα».

Οι σουρρεαλιστές επεδίωκαν τη διερεύνηση του ασυνειδήτου, την απελευθέρωση της φαντασίας «με την απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική».

This slideshow requires JavaScript.

Περισσότερα έργα του Νταλί εδώ

Η άγνωστη ταινία των Walt Disney και Salvador Dali

Oι δυο τρομερές προσωπικότητες της Τέχνης είχαν κάποτε ενώσει τις μεγαλοφυΐες τους για τη δημιουργία ενός σουρεαλιστικού film. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1945 και ολοκληρώθηκε 58 χρόνια αργότερα!

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Xρόνου, ο οποίος βασανίζεται από την αδυναμία του να πραγματοποιήσει την επιθυμία του: να αγαπήσει μια θνητή γυναίκα, τη Dahlia.

Πηγές

Σαλβαδόρ Νταλί – Βικιπαίδεια

Salvador Dalí – Wikipedia

SALVADOR DALI – wikiart.org