Τα χρώματα

Τα χρώματα στη ζωγραφική χωρίζονται σε βασικά και συμπληρωματικά. Βασικά είναι τα χρώματα που βρίσκονται ατόφια στη φύση: κόκκινο, κίτρινο και μπλε

Συμπληρωματικά είναι τα χρώματα που δημιουργούνται από την ανάμειξη δύο βασικών
κόκκινο + κίτρινο = πορτοκαλί
κίτρινο + μπλε = πράσινο
μπλε + κόκκινο = μοβ

Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να παρακολουθήσεις ένα διασκεδαστικό βίντεο με τα βασικά χρώματα και τις αναμείξεις τους!

Sesame Street: OK Go – Three Primary Colours

Μπορείς επίσης να παρακολουθήσεις το βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης Χρωματοϊστορίες – Βασικά χρώματα εδώ

Ο Χρωματικός Κύκλος του Ίττεν

Ο χρωματικός Κύκλος του Ίττεν είναι ένας δωδεκαμερής χρωματικός κύκλος που περιλαμβάνει βασικα, συμπληρωματικά και παράγωγα χρώματα.

Τα βασικά χρώματα είναι στο κεντρικό τρίγωνο. Τα συμπληρωματικά χρώματα ειναι στο πολύγωνο που σχηματίζεται.

Κάθε τρίγωνο, απ τα νεοσχηματισθέντα,στην μεγάλη πλευρά του περιλαμβάνει τα δύο βασικά χρώματα που αναμεικνύονται για την δημιουργία του καινούργιου χρώματος, του συμπληρωματικού. Ο κύκλος που σχηματίζεται έξω απ το πολύγωνο μας θυμίζει ότι υπάρχουν και υποκατηγορίες χρωμάτων και συμπληρωματικών που τα βλέπουμε με μία ματιά και ξέρουμε επίσης και τι χρώματα θα ανακατέψουμε για να φτάσουμε στην επιθυμητή απόχρωση.

Απόχρωση είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του κάθε χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα. Υπάρχουν περισσότερες από 100 αποχρώσεις χρωμάτων. Το κόκκινο π.χ. δεν είναι ένα κόκκινο. Υπάρχει κόκκινο με απόχρωση πορτοκαλί, κόκκινο με απόχρωση μωβ κλπ.Στην περίπτωση αυτή το χρώμα δεν έχει την προσθήκη μαύρου, άσπρου ή γκρι χρώματος. Τόνος ενός χρώματος είναι η ιδιότητα που εκφράζει τη σχέση του με το φως. Μας δείχνει δηλαδή πόσο φωτίζεται ή όχι ένα χρώμα, πόσο δηλαδή αυτό είναι φωτεινό ή σκοτεινό, ανοικτό ή σκούρο. Θα εννοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει τόνος ενός χρώματος αν φωτίσουμε π.χ. ένα κόκκινο πανί με πολύ φως, με λιγότερο φως, με φως που βρίσκεται κοντά στο πανί, μακριά, δίπλα, πίσω από το πανί κ.λπ. Το κόκκινο χρώμα στο πανί δεν θα παραμείνει ίδιο αλλά θ’ αλλάξει, ως προς τον τόνο του.

 

Πηγές

artlessons.gr

http://graficnotes.blogspot.com/2012/11/blog-post_6830.html