Η Έναστρη Νύχτα του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Γ΄τάξης στην έκθεση “Van Gogh alive” μιλήσαμε ξανά για τη ζωή και το έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ και εστιάσαμε στον έργο του “Έναστρη νύχτα”. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν  με λαδοπαστέλ τη δική τους εκδοχή της έναστρης νύχτας.

Η Έναστρη Νύχτα είναι ελαιογραφία σε καμβά. Aπεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς, μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού.«Μέσα από το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα» γράφει στον αδελφό του Τεό, το 1889, «Μπορώ να διακρίνω ένα τετράγωνο κομμάτι γης με σιτάρι... πάνω από το οποίο, το πρωί, βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει σε όλο του το μεγαλείο.» Στις αρχές Ιουνίου, ο Βίνσεντ έγραψε στον Τεό, «Σήμερα το πρωί είδα το τοπίο από το παράθυρό μου για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την ανατολή με τίποτα άλλο εκτός από την πρωινό αστέρι, το οποίο φάνταζε πολύ μεγάλο». Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αφροδίτη ήταν πράγματι ορατή την αυγή, στην Προβηγκία, την άνοιξη του 1889 και την εποχή εκείνη ήταν κοντά στο φωτεινότερο δυνατό της. Έτσι, το πιο λαμπρό «αστέρι» στον πίνακα, στην δεξιά πλευρά του θεατή από το κυπαρίσσι, είναι στην πραγματικότητα η Αφροδίτη. 
Ο πίνακας βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στην Νέα Υόρκη από το 1941. Θεωρείται το καλύτερο έργο του Βίνσεντ βαν Γκογκ και είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνικής των στροβιλισμάτων με το πινέλο που επινόησε ο βαν Γκογκ και των έντονων χρωμάτων που χρησιμοποιούσε.

Πηγές

Starry night – wikiart.org

Βίνσεντ βαν Γκογκ – Βικιπαίδεια

VINCENT VAN GOGH – wikiart.org

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.