Πώς να φτιάξετε αλευρόκολλα για τις κατασκευές σας!

Στην προηγούμενη ανάρτηση (“Πασχαλινά διακοσμητικά αυγά”) για το ντεκουπάζ είναι απαραίτητη η ξυλόκολλα ή η κόλλα χειροτεχνίας. Τέτοιου είδους, πιο ισχυρή, κόλλα είναι χρήσιμη για πολλές κατασκευές. Αν δεν έχουμε στο σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε αλευρόκολλα:

Η αλευρόκολλα είναι μια κόλλα που μπορεί να φτιάξει κανείς μόνος του χρησιμοποιώντας απλά υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα. Είναι κατάλληλη για να κολλήσει το χαρτί σε χαρτί αλλά και σε άλλα πορώδη υλικά (ξύλο,τούβλα, μπετόν). Χρησιμοποιείται για κατασκευές με χαρτοπολτό (papier-mâché) και ως υποκατάστατο κόλλας για αφισοκολλήσεις. Είναι σίγουρα πιο δυνατή από την απλή κόλλα του εμπορίου για χαρτί. Όταν στεγνώσει, αποκτά σκληρή υφή.

Μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο.

Μια από αυτές:

1 κούπα αλεύρι

4 κούπες νερό

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει μέχρι ωσότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Συμπληρώνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (ανά 1 κούπα αλεύρι) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Το ξύδι θα κάνει το μείγμα να διατηρηθεί για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Προσοχή, η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Αν ξεπεραστεί το σημείο βρασμού θα διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει φτιάξετε καινούριο μείγμα.

Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές (σαν πηκτή σούπα) το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει αφαιρώντας σβόλους που τυχόν υπάρχουν. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που σφραγίζει. Το πετάμε όταν αρχίζει να μυρίζει.

Πιο απλές συνταγές με εικόνες μπορείτε να βρείτε και εδώ

Πηγές

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.