Η βαλίτσα, Αλέξης Ακριθάκης

Ο Αλέξης Ακριθάκης ήταν Έλληνας ζωγράφος(1939-1994). Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο. Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design.
Το έργο του Ακριθάκη διακρίνεται από μία μαγική αφηγηματικότητα και μία παιδική γραφή. Παρόλα αυτά, αντικατοπτρίζει την ιδέα της ένωσης, της τέχνης και της ζωής που απασχολούσε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα εκείνη την εποχή. Το μαστόρεμα, το ασαμπλάζ  και η ακατέργαστη πρακτική συνιστούν τον τρόπο ζωής του ίδιου του καλλιτέχνη.

Στο μάθημα των εικαστικών…

 Με αφορμή το βίντεο Χρωματοϊστορίες – Ακριθάκης μιλήσαμε για το έργο του Αλέξη Ακριθάκη. Παρατηρήσαμε τα έντονα χρώματα και τα σύμβολα στους πίνακές του καθώς και την ιδιαίτερη εικαστική γραφή του «τσίκι-τσίκι». Αναρωτηθήκαμε τι συμβολίζει η βαλίτσα στο έργο του… το ταξίδι, την περιπέτεια! Με αυτές τις εικόνες στο μυαλό σχεδιάσαμε τη δική μας βαλίτσα με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές, την κόψαμε και την κολλήσαμε σε χρωματιστά φύλλα γλασέ.

 

Πηγές

Αλέξης Ακριθάκης – Βικιπαίδεια

Αλέξης Ακριθάκης – artmag.gr

«Ο πατέρας μου Αλέξης Ακριθάκης» – thetoc.gr

Λεξικό καλλιτεχνικών όρων

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.