Γεωμετρικές συνθέσεις, Πητ Μοντριάν

Ο Πητ (Πίιτ) Μοντριάν (Piet Mondrian, πραγματικό όνομα Pieter Cornelis Mondriaan, 1872 –1944) ήταν Ολλανδός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού (ή κίνημα De Stijl) μαζί με τον Theo van Doesburg. Θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Piet Mondrian επινοεί μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία: ζωγραφίζει αφηρημένες γεωμετρικές συνθέσεις, όπου κυριαρχούν λεπτές, μαύρες, οριζόντιες ή κάθετες γραμμές σχηματίζοντας ένα είδος πλέγματος που διακόπτεται από την παρουσία έγχρωμων γεωμετρικών όγκων, συνήθως παραλληλόγραμμες ή τετραγωνικές επιφάνειες. Ένα σημαντικό στοιχείο της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας του Μοντριάν είναι ο μινιμαλισμός και η απλοϊκότητα των συνθέσεων.

This slideshow requires JavaScript.

 

Στα εικαστικά…

Τα παιδιά γνωρίζουν τα έργα του ζωγράφου Πητ Μοντριάν. Μέσα απο τις ισορροπημένες συνθέσεις του τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα νέο στυλ τέχνης στο οποίο γραμμές και γεωμετρικά σχήματα χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τη διάθεση και το συναίσθημα. Το μοναδικό καλλιτεχνικό ύφος του Μοντριάν είναι ιδανικό για να εισαγάγει τα παιδιά στην αφηρημένη τέχνη. Προσφέρει μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν μια ποικιλία από αφηρημένες εκφράσεις χρησιμοποιώντας την τη γραμμή, το σχήμα και το χρώμα.

Τα παιδιά λοιπόν δημιουργούν ισορροπημένες συνθέσεις στο στυλ του Μοντριάν χρησιμοποιώντας τα βασικά χρώματα, την τεχνική του κολάζ και κηρομπογιές…

Πηγές

Piet Mondrian – theartstory.org

Piet Mondrian – wikiart.org

Πητ Μοντριάν – Βικιπαίδεια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.