Κολάζ 6 – Κάθετες και οριζόντιες γραμμές, Μοντριάν / Εικαστικά στο σπίτι

Για γενικές οδηγίες σχετικά με τις εικαστικές δραστηριότητες πάτησε εδώ

ΒΗΜΑ 1ο

Ο Πητ (Πίιτ) Μοντριάν (1872 –1944) ήταν Ολλανδός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης.

Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τους αφηρημένους πίνακές του. Αφηρημένη είναι η τέχνη η οποία δεν αναπαριστά πράγματα που είναι αναγνωρίσιμα, όπως οι άνθρωποι, τα αντικείμενα ή τα τοπία. Αντίθετα, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν χρώματα, σχήματα και υφές για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Μοντριάν ονόμαζε αυτούς τους αφηρημένους πίνακες συνθέσεις (σύνθεση είναι η διάταξη των σχημάτων και των εικόνων σε ένα έργο). Aποτελούνταν από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα: κόκκινα, μπλε, κίτρινα, μαύρα, άσπρα που διαχωρίζονται από κάθετες και οριζόντιες γραμμές διαφορετικού πάχους.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ο Μοντριάν εκτός από την αφηρημένη τέχνη,  ήταν παθιασμένος και με τον χορό! Δεν του άρεσαν οι αργοί παραδοσιακοί χοροί όπως το βαλς ή το ταγκό, αλλά απολάμβανε τους γρήγορους, γεμάτους ενέργεια χορούς! Γι’ αυτό και έδωσε στον παρακάτω πίνακα το όνομα ενός δημοφιλούς χορού της εποχής του.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Μοντριάν θα βρεις εδώ

ΒΗΜΑ 2ο

Υλικά

Χαρτί λευκό Α4
Χαρτί ή χαρτόνι μαύρο,κόκκινο,κίτρινο, μπλε
Κόλλα
Ψαλίδι

ΒΗΜΑ 3ο

Εικαστική δραστηριότητα

  1. Κόψε κόκκινα, κίτρινα, μπλε και μαύρα τετράγωνα διαφόρων μεγεθών. Μπορεί να σε βοηθήσει ένας μεγάλος, γι’ αυτό το βήμα, σχεδιάζοντάς σου τα τετράγωνα και εσύ να τα κόψεις.
  2. Τοποθέτησέ τα στο χαρτί σου και μετακίνησέ τα για να αποφασίσεις σε ποιο σημείο του χαρτιού, σου αρέσουν περισσότερο. Κόλλησέ τα. Μην γεμίσεις όλο το χαρτί, έτσι ώστε να αφήσεις και μερικά άσπρα σχήματα!
  3. Κόψε λωρίδες διαφορετικού μήκους από μαύρο χαρτί.
  4. Τοποθέτησε τις λωρίδες κάθετα και οριζόντια στο χαρτί. Μην τις κολλήσεις ακόμα. Κάνε αλλάγές μέχρι ότου είσαι ικανοποιημένος/η με τη θέση τους και μετά κόλλησέ τις.

Εναλλακτικά

– Αν δεν έχεις μαύρο, κόκκινο, κίτρινο ή μπλε χαρτί μπορείς να χρωματίσεις ένα λευκό. Ή μπορείς να κόψεις κομμάτια από παλιά περιοδικά και εφημερίδες.

– Μπορείς να σχεδιάσεις (με μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές και χάρακα) τις μαύρες γραμμές και στη συνέχεια να χρωματίσεις μερικά απο τα τετράγωνα και τα ορθογώνια που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας κόκκινο, κίτρινο, μπλε και μαύρο. Επίσης, μια ωραία ιδέα για να σχεδιάζεις τα σχήματα είναι και αυτή: κάνε κλικ για το βίντεο εδώ

– Στο ΒΗΜΑ 1ο μπορείς να παραλείψεις το θεωρητικό κομμάτι και να δεις μόνο τις εικόνες και τα βίντεο με τα έργα του καλλιτέχνη.

 

Στόχοι

Λεπτή κινητικότητα, γνωστική ανάπτυξη εννοιών: χρώμα, μέγεθος, σχήματα.

 

Πηγές

ΛΥΔΑΚΗΣ, Σ. (2009) Ορολογία εικαστικών τεχνών. Αθήνα: Εκδοτικός οίκος Μέλισσα

https://www.tate.org.uk/kids/explore/who-is/who-piet-mondrian

https://cityculture.gr/pit-montrian-piet-mondrian/

https://en.wikipedia.org/wiki/Piet_Mondrian

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B7%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.