Η Κραυγή – Έντβαρτ Μουνκ

Ο Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch, 1863 – 1944) ήταν Νορβηγός ζωγράφος. Το πιο γνωστό έργο του, Η Κραυγή, αποτελεί έναν από τους εμβληματικούς πίνακες της παγκόσμιας τέχνης. Ο Μούνκ στην Κραυγή φαίνεται ότι έδωσε μεγαλύτερη σημασία στο νόημα παρά στην τεχνική δεξιότητα ή την «ομορφιά» που είναι ο παραδοσιακός στόχος της τέχνης. 

Σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του με ημερομηνία, Νίκαια, 22 Ιανουαρίου 1892, ο Μουνκ περιγράφει την έμπνευσή του για τον αρχικό πίνακα:

Περπατούσα σ′ ένα μονοπάτι με δυο φίλους – ο ήλιος έπεφτε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση.

Ο αρχικός γερμανικός τίτλος που δόθηκε στον πίνακα από τον Μουνκ ήταν Der Schrei der Natur (Ο Λυγμός της Φύσης).

Η Κραυγή απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος και συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου, αλλά και την ψυχική διαταραχή.

Οι μαθητές δημιούργησαν με λαδοπαστέλ τη δική τους εκδοχή του πίνακα.

Πηγές

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-kraeye-toe-moenk-kai-e-lesteia-toe-diasemoe-pinaka-se-molis-50-deeterolepta_gr_5c63fe0ce4b08da0ec80b361

https://www.wikiart.org/en/edvard-munch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.