Ζωγραφική με πλαστελίνη – Κλωντ Μονέ

Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών…

Δημιουργήσαμε έργα εμπνευσμένα από τα νούφαρα του Κλωντ Μονέ! Διαλέξαμε τα χρώματα της πλαστελίνης που μας θυμίζουν λίμνη. Μια λίμνη δεν φαίνεται πάντα μπλε ή πρασινωπή ή μοβ… Ένα σωρό πράγματα μπορεί να καθρεφτιστούν στα νερά της και να αλλάξει όψη. Πιέζοντας με τα δάχτυλα απλώσαμε την πλαστελίνη σαν μπογιά σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού. Για τα φύλλα και τα λουλούδια τοποθετήσαμε μικρά μπαλάκια σε διάφορα σημεία της “λίμνης”. Τέλος, πιέσαμε και απλώσαμε την πλαστελίνη στα σημεία που θέλαμε να μεγαλώσουμε το σχήμα, να ανακατευτούν τα σχέδια και τα χρώματα.

Λίγα λόγια για τον Μονέ…

Ο Κλωντ Μονέ (Claude Oscar Monet, 1840 – 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού.

Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι, εγκαταλείπουν το εργαστήρι τους και βγαίνουν στη φύση, όπου ζωγραφίζουν. Προσπαθούν να ζωγραφίσουν τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στο ανθρώπινο μάτι από το παιχνίδισμα του φωτός πάνω στα αντικείμενα σε μια ορισμένη χρονική στιγμή και ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Δεν τους ενδιαφέρει η απεικόνιση των αντικειμένων όπως πραγματικά είναι αλλά η χρωματική εντύπωση που προκαλούν σε σχέση με το φως που επικρατεί.

Ο Μονέ ζωγράφιζε σειρές πινάκων, με κοινό θέμα, το οποίο όμως απέδιδε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ή με διαφορετική τεχνοτροπία.

Τα νούφαρα ήταν ένα από τα αγαπημένα του θέματα. Ζωγράφισε περίπου 250 πίνακες με νούφαρα τα οποία είχε στον κήπο του σπιτιού του στο Ζιβερνύ (Giverny) όπου έζησε τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του.

Δες το παρακάτω βίντεο που μας ξεναγεί στον πανέμορφο κήπο του Μονέ!

Για περισσότερες πληροφορίες και έργα του Μονέ μπορείς να δεις και εδώ

Στόχοι

Αισθητηριακή ευαισθητοποίηση, λεπτή κινητικότητα,απτική και κιναισθητική ευαισθητοποίηση, γνωστική ανάπτυξη εννοιών: χρώμα,μέγεθος.

Πηγές

ΛΥΔΑΚΗΣ, Σ. (2009) Ορολογία εικαστικών τεχνών. Αθήνα: Εκδοτικός οίκος Μέλισσα

https://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Monet

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CF%89%CE%BD%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AD

https://www.wikiart.org/en/claude-monet

https://www.lifo.gr/articles/arts_articles/282618/eikoniki-periigisi-sto-spiti-toy-mone-oi-kipoi-ta-noyfara-kai-i-yperoxi-koyzina-toy-zografoy

https://en.wikipedia.org/wiki/Water_Lilies_(Monet_series)

https://fondation-monet.com/en/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.